Чистота ─ завдання  спільне

06-09-2018

   Певне, у нас  немає такої людини, яка б не хотіла жити в гарному чистому місті чи селі. Міська рада над цим постійно працює. І… отримує на свою адресу немало критики. Здебільшого в соціальних мережах. Критика – не сварка, як співалося колись у популярній пісні. Так, якщо вона справедлива.    

    Об’єктивна людина не може не зауважити, що наше місто останніми роками змінюється на краще. Ремонтуються дороги, висаджено чимало квітів, декоративних дерев і кущів, регулярно прибираються, а влітку обкошуються парк, сквери, території біля пам’ятників і пам’ятних місць…

    Звісно, хотілося б швидше і більшого. Хтось хоче, аби в Ічні відразу з’явився дендропарк, озеро, фонтани… Щоб дороги були, як, скажімо, в Німеччині. Хто б такого не хотів? Мрія. Та щоб її реалізувати, одного тільки  бажання замало. Потрібні чималі кошти. Потрібен час. А ще, що дуже важливо, потрібна співучасть самих мешканців міста чи села. Ось про останнє і мова.

   Про найбуденніше -- «сміттєві» проблеми Ічні. Не тому, що в селі їх немає, а тому, що центр територіальної громади повинен бути зразком. Але не став. Бо плодяться нові стихійні смітники не тільки на пустирях, вигонах, у посадках, а навіть у найнеочікуваніших місцях. Як ось нещодавно за пам’ятником загиблим визволителям на центральній площі. Хтось, обрізавши дерева, скидав там гілля. А потім туди почали зносити непотріб. Бабуся, що  винесла за обеліск гнилі помідори, була переконана у своїй правоті. Мовляв, не вона почала. Та і взагалі вона інвалід… Ось таке розуміння чистоти, порядку і відповідальності.  

   А можна зробити це цивілізовано. Якщо гілля чи якісь негабаритні предмети немає змоги вивезти самостійно, треба звернутись у житлово - комунальне господарство. Вони це зроблять. Але за це, звісно, треба заплатити.

   Як платять жителі за вивіз сміття. Згідно з графіком містом курсує сміттєвоз. Проблем із вивозом дрібних відходів у місті немає. Але є громадяни, що люблять поспати. Не хочуть вони вставати рано, коли приїжджає авто, а, збираючись на роботу, забирають сміття із собою і кидають його в урни в центрі міста. Через це до кінця дня вони переповнюються – і  міні-смітник уже готовий.

    Чоловік скаржаться на сусіднє підприємство, а в самого під двором неприбрано, ростуть бур’яни. Чого не скосить їх? А, каже, комунгосп викосить. Та не може два десятки працівників служби прибирати за кількома тисячами жителів! Правилами благоустрою, які нині діють, передбачено, що територію, прилеглу до садиб, повинні прибирати самі громадяни. Від паркану – до бордюра.

    Мінрегіонбуд розробив нові правила благоустрою населених пунктів. Вони передбачають більш жорсткі вимоги до чистоти і вищі штрафи для порушників. Нині ці правила опрацьовуються в міській раді і незабаром їх буде винесено на розгляд депутатів.

  Якщо хочемо, щоб у місті було чисто, не слід розраховувати тільки на комунальне господарство. У нього і так роботи багато. Почніть із себе, приберіть не тільки у дворі, а й біля нього. Це потрібно робити завжди, а особливо актуальна ця вимога напередодні Дня міста, який ми будемо святкувати 15 вересня. Давайте всі долучимося до прибирання і спільно наведемо порядок у нашому місті.