За поширення фейків про короновірус існує відповідальність

01-06-2020

Дізнатися більше...

В умовах стресу та паніки ми не завжди усвідомлюємо, що можемо читати та поширювати фейкові публікації про цю хворобу. Як не загубитися у нескінченному вирі новин про COVID-19 та самому не стати дезінформатором?

У топі "коронавірусних" міфів - "новина" про те, що в Україні режим надзвичайного стану (а не ситуації), що карантин продовжать до літа, що батьків штрафують за вихід дітей на вулицю, що ліки від коронавірусу знайшли, що міста поливатимуть з вертольотів антисептиком, що в аптеках не залишилося ліків, а в магазинах - продуктів... Часто така інформація йде від фальшивих облікових записів, розповсюджуються ботами і довірливими людьми.

Бережіть своє здоров’я та обов’язково дотримуйтеся не тільки правил особистої  гігієни, а й інформаційної.

Довіряйте перевіреним джерелам:

➡Відповіді на питання щодо поширення коронавірусної інфекції можна отримати на офіційних веб-сайтах ВООЗ: https://www.who.int/ru/,

Міністерства охорони здоровяУкраїни https://moz.gov.ua/
та за телефонами гарячої лінії COVID-19:

Урядова гаряча лінія – 15-45;

Міністерство закордонних справ: 044 238 16 57;

Міністерство охорони здоровя України: 0 800 505 201;

Центр громадського здоров’я МОЗ: 0 800 505 840.

➡Роз’яснення щодо фейків у зв’язку з введенням карантинних обмежень нададуть за телефоном сервісної служби кіберполіції – 0 800 50 51 70 (з понеділка по п’ятницю з 09.00 до 18.00).

➡Про спростування міфів щодо коронавірусу можна дізнатися у рубриці "Стоп фейк" на ФБ-сторінці Служби безпеки  України:

 https://www.facebook.com/SecurSerUkraine/?epa=SEARCH_BOX.

Слід пам'ятати, що за поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність .

Адміністративна відповідальність

Статтею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, передбачена адміністративна відповідальність у  вигляді штрафу від десяти до п'ятнадцяти 

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.

Отримати протокол про адмінправопорушення можна не лише за створення фейкової новини та подальшого її розповсюдження, а за поширення неправдивої інформації через незнання реальної ситуації.

Кримінальна відповідальність

На відміну від адміністративної відповідальності, яка чітко передбачена ст. 173-1 КУпАП, особа, яка створює та поширює фейки про коронавірус, може бути притягнута до кримінальної відповідальності за однією зі статей Кримінального кодексу України конкретно за той злочин (злочини), під ознаки якого (яких) підпадає її діяння.

До прикладу: СБУ протягом останніх кількох днів виявлено двох осіб, які поширювали неправдиву інформацію про коронавірус в Україні з закликами до порушення територіальної цілісності та суверенітету України. Дії таких осіб підпадають під ознаки злочину, передбаченого ст. 110 ККУ (посяганя на територіальну цілісність та недоторканність України).

Памятайте, що правоохоронні органи не тільки реагують на звернення щодо розповсюдження фейків про коронавірус, а й самостійно перевіряють поширення такої інформації у соцмережах.

Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна:

– за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103;

– у месенджеріФейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/

– у публічному чаті Телеграм-каналу "Безоплатна правова допомога" https://t.me/ualegalaidchat

– у приватному чаті системи БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html

– у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html

– написавши на електронну пошту центру з надання БВПД (адреси можна дізнатися за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/ )