На Чернігівщині СБУ блокувала діяльність проросійських інтернет-агітаторів

05-04-2021

Дізнатися більше...

Співробітники Служби безпеки України викрили мешканців м.Чернігова та м. Прилук на поширенні у соціальних мережах закликів, що становлять загрозу державній безпеці нашої країни.

Кіберфахівці спецслужби встановили, що агітатори створювали у соцмережах акаунти, через які здійснювали адміністрування антиукраїнських груп та проводили антиукраїнські пропагандистські акції. Зловмисники розповсюджували матеріали, які містили заклики до зміни меж території України, повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, пропагували діяльність терористичних організацій, що діють на тимчасово окупованих територіях, поширювали інформацію, що дискредитує Збройні Сили України. Інформацію для своїх «публікацій» агітатори отримували з пропагандистських інтернет-видань РФ та сайтів незаконних збройних формувань.

Під час проведення слідчих дій за місцями проживання фігурантів проваджень співробітники СБ України виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої із доказами здійснення протиправної діяльності.

    Дії зловмисників кваліфіковані за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) та  ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

   В рамках відкритих кримінальних проваджень проводиться перевірка стосовно зв’язків пропагандистів з російськими спецслужбами та бойовиками незаконних збройних формувань ОРДЛО. Одному із зловмисників вже оголошено про підозру у скоєнні злочину. Тривають слідчі дії.

Заходи із викриття зловмисників проводилися співробітниками Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

        Служба безпеки України і надалі вживатиме всіх можливих заходів, спрямованих на виявлення та блокування спроб іноземних спецслужб використовувати інтернет-простір для проведення діяльності, що суперечить інтересам нашої держави. Фахівцями з кібербезпеки Управління СБ України в Чернігівській області заблоковано роботу понад 60 фейкових акаунтів у соціальних мережах, трьом проросійським пропагандистам оголошено про підозру у скоєнні злочинів, чотирьох осіб притягнуто до кримінальної відповідальності.

        

Пресслужба СБ України

в Чернігівській області