До уваги мешканців громади!!! Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян!

12-05-2021

Рослини амброзії полинолистої – карантинний бур’ян, який становить небезпеку для здоров’я, адже викликає в людей алергічні захворювання.

Є різні методи боротьби з вказаним карантинним бур’яном: агротехнічні, хімічні і біологічні. Агротехнічні методи включають комплексний підхід до вирощування сільгоспкультур. На невеликих площах і на присадибних ділянках потрібно проводити механічну боротьбу шляхом ручного прополювання і скошування. Але слід пам’ятати, що після скошування амброзія починає інтенсивно відростати і тому його потрібно проводити не одноразово, а по мірі відростання бур’яну (не менше 3-4 рази за літо). Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння в ґрунті й запобігання повторного засмічення.

Виявивши вогнище амброзії,  необхідно видалити рослини з ділянки і знищити їх. Не слід залишати амброзію з недорозвиненим насінням, бо вона має здатність отримувати поживну речовину з уже скошеної або вирваної з корінням рослини та надавати можливість насінню дозрівати. Саме тому, амброзію слід або прикопувати на глибину понад 50 см, або пропускати через подрібнювач.

Особливу увагу при боротьбі з амброзією слід приділяти необроблюваним землям, а саме пустирям, лініям електропередач, смугам шосейних, залізничних доріг, вигонам.

Аби не допустити  поширення амброзії, необхідно об’єднати зусилля у боротьбі з цим бур’яном. Нехтування та зволікання у цій справі державної ваги може завдати непоправної шкоди у суспільстві.

Амброзія – це рослина від світло до темно-зеленого кольору, яка досягає висоти 60-140 см (іноді понад 2 м), має міцне коріння – до чотирьох метрів, плодоносить у вересні. Рослина поширюється сім’янками, які можуть зберігати схожість до 40 років. Цвіте амброзія в серпні і в цей квітковий період виділяє багато пилка-алергена.