Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області відповідають на запитання читачів

25-10-2021

Дізнатися більше...

- У вересні цього року мені виповнюється 60 років. Маю 25 років страхового стажу. Чи маю я право на пенсію за віком?

⬜Відповідно статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) право на призначення пенсії за віком 2021 року мають особи після досягнення віку 60 років та за наявності страхового стажу не менше як 28 років.

⬜        У разі відсутності в особи 2021 року 28 років страхового стажу після досягнення 60 років, право на призначення пенсії за віком така особа набуде після досягнення 63 років 2024 року за наявності на час досягнення цього віку страхового стажу не менше як 21 рік.

⬜        За відсутності зазначеного страхового стажу право на призначення пенсії за віком особа набуде після досягнення 65 років 2026 року.

⬜Ви як жінка, що народилася 1961 року, набудете право на пенсію за віком після досягнення 63 років, якщо не зміниться тривалість Вашого страхового стажу.

 

- Я стою на обліку в центрі зайнятості. Незабаром мені народжувати. Чи зарахують у мій стаж період догляду за дитиною?

⬜Якщо людина перебуває на обліку в центрі зайнятості та отримує допомогу по безробіттю, то цей період зараховується в страховий стаж. Щодо зарахування до стажу часу догляду за дитиною, то період догляду до трьох років зарахують за умови отримання відповідної допомоги та/або отримання допомоги при народженні дитини. Також якщо особи отримують відповідну допомогу, то до стажу зарахують і час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Ці періоди зарахують за даними персоніфікованого обліку.