Держпродспоживслужба Чернігівщини нагадує про необхідність ідентифікації тварин

18-01-2022

Дізнатися більше...

Реєстрація тварин є частиною державної політики України, впроваджується на державному рівні в галузі тваринництва і є обов’язковою для господарств всіх форм власності. Це закріплено на законодавчому рівні, а саме — статтею 5 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» від 14 серпня 2014 року №1648-VII, згідно якої в країні запроваджується обов’язкова ідентифікація і реєстрація всіх сільськогосподарських тварин. Дія цього закону поширюється на юридичних і фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин, проводять продаж, забій, утилізацію, надають послуги з штучного осіменіння та організовують виставки тварин. Проведення ідентифікації тварин (великої рогатої худоби, свиней, кіз, коней, овець) ставить за мету створення системи постійного контролю за станом здоров’я тварин та походження тваринницької продукції на всіх етапах обігу — від її виробництва до реалізації. Процедура ідентифікації тварин дає право її власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварини, отримати дозвіл на її переміщення та забій, продаж, участь у виставці тощо. Ідентифікацію провидить Агенство з ідентифікації та реєстрації тварин та дільничні лікарні ветеринарної медицини Держпродспоживслужби за місцем утримання тварини.

Обов’язковій ідентифікації підлягають: — велика рогата худоба, ягнята, козенята — протягом 7 днів з моменту народження;

— товарні свині — за добу до переміщення (продажу, забою);

— лошата — не пізніше 1 року після народження.

При цьому нагадуємо, що всі юридичні та фізичні особи, які провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані: — подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж;

— ідентифікувати усіх тварин у господарстві;

— вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, переміщень між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж;

— зберігати відомості про тварину протягом трьох років після її смерті (забій, падіж, утилізація) або переміщення з господарства.

За порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу за статтею 107-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення.

Розрахунок тарифів здійснено в межах законодавчо встановленого механізму, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 392 «Про встановлення режиму цінового регулювання вартості послуг з ідентифікації та реєстрації тварин».