Пожежа в с. Крупичполе

23-06-2022

21 червня 2022 року о 12 год. 39 хв. до служби порятунку (101) надійшло повідомлення про пожежу сухої трави в с. Крупичполе.

На місце події виїхало відділення 23 ДПРЧ (м. Ічня). Прибувши до місця пожежі вогнем було охоплено 0,3 га сухої трави. Рятувальникам та місцевим жителям вдалося швидко загасити та не допустити розповсюдження пожежі на значну територію. Причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем гр. Ж.

У зв’язку з цим працівники Прилуцького РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області згідно чинного законодавства гр. Ж притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 77-1 КУпАП а саме: випалювання рослинності або її залишків та накладено штраф у розмірі 3060 (три тисячі шістдесят) гривень.

Прийнятий Закон дозволяє підвищити відповідальність громадян та суб’єктів господарювання за утворення пожежонебезпечних ситуацій і, відповідно, забезпечить дотримання вимог правил пожежної безпеки.

Також нагадуємо, що 3 березня 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на  знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, в тому числі й сухої рослинності.

В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділи рятувальників, військових та правоохоронців,  а відтак, знижують обороноздатність країни.

Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до громадян з проханням відмовитися від спалювання сухої рослинності та сміття, адже це може призвести до кримінальної та адміністративної відповідальності. Будьте уважними та вкрай обережними у поводженні з вогнем!

 

Прилуцьке РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області