Перший відділ Прилуцького РТЦК та СП інформує

06-02-2023

Перший відділ Прилуцького РТЦК та СП нагадує, що 24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, на підставі Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 69 "Про загальну мобілізацію", в країні оголошена та проводиться на території визначених областей загальна мобілізація.

Указом Президента України від 7 листопада 2022 року № 758 строк проведення загальної мобілізації продовжено з 21 листопада 2022 року на 90 діб., тобто до 19 лютого 2023 року.

НАГАДУЄМО, що на військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

Цій категорії громадян, які ще не прибули до Першого відділу Прилуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, необхідно терміново прибути до РТЦК та СП за адресою: вул. Трудова,2А, м. Ічня, для проходження медичного огляду, уточнення облікових даних та визначення призначення на особливий період. При собі мати паспорт, персональний ідентифікаційний номер, військово-обліковий документ, документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а військовозобов’язаним, які не документовані, та не перебувають на військовому обліку для оформлення військово-облікових документів та взяття на військовий облік.

Начальник Першого відділу Прилуцького РТЦК та СП наголошує, що постановою КМ України від 30.12.2022 року № 1487 затверджений Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Додаток 2 до Порядку визначає Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, де, зокрема, пп.2 п. 1 Порядку визначено, що призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

Тому, начальник Першого відділу Прилуцького РТЦК та СП керуючись частиною 10 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та частиною 1 ст.22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію наголошує, що резервістам та військовозобов’язаним, які перебувають у запасі та не прибули до Першого відділу Прилуцького РТЦК та СП, НАЛЕЖИТЬ терміново з’явитися до відділу.

Також пунктами 3,4 Порядку визначено, що: призовники, військовозобов’язані та резервісти

за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату, притягуються до адміністративної відповідальності згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Громадяни, які ухиляються від військового обліку, навчальних (перевірочних) або спеціальних зборів, від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, несуть кримінальну відповідальність.

Зокрема, згідно ст.336 КК України, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.