Зміна істотних умов праці: відповіді на актуальні запитання

23-02-2023

Дізнатися більше...

Чи потрібно повідомляти працівника про зміни істотних умов праці в умовах воєнного часу?

Так, потрібно. Таке повідомлення має бути зроблено до запровадження змінених умов, повідомлення про зміну істотних умов праці за два місяці під час дії воєнного стану не застосовується.

За який період часу необхідно повідомити працівників про зміну істотних умов праці?

У період дії воєнного стану норми частини третьої ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці за два місяці не застосовуються.

Таким чином працівники можуть бути попереджені про зміну істотних умов праці відразу після прийняття роботодавцем рішення про таку зміну, але не пізніше допуску до роботи зі зміненими умовами праці.

Чи треба попереджати працівників про збільшення тривалості робочого часу за два місяці?

Ні. У період дії воєнного стану норми частини третьої ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці за два місяці не застосовуються.

Якщо є потреба змінити істотні умови праці (наприклад, режим роботи) за скільки необхідно повідомити працівників?

У період дії воєнного стану норми частини третьої ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці за два місяці не застосовуються. Отже, працівники можуть бути попереджені про зміну істотних умов праці відразу після прийняття роботодавцем рішення про таку зміну, але не пізніше допуску до роботи зі зміненими умовами праці.

До війни підприємство працювало безперервно (3-змінний графік роботи). Зараз є потреба працювати в одну зміну (лише вдень), але робоча зміна буде не 8, а 12 годин. Яким чином можна встановити 12-годинний робочий день? Чи обов’язково погоджувати це із профспілкою? Чи достатньо розпорядження (наказу) роботодавця?

Такий режим встановити можна, але для цього необхідно запровадити підсумований облік робочого часу, що обов’язково потрібно погодити із профспілкою.

Відповідно до ст. 61 КЗпП в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для конкретної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

В умовах воєнного стану не застосовується попередження працівників про зміну істотних умов праці (режиму роботи) за два місяці (ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX), запровадження підсумованого обліку робочого часу може оформлюватися розпорядчим документом роботодавця, але для цього необхідна згода первинної профспілкової організації.

Як діяти роботодавцеві в разі переміщення (евакуації) підприємства, установи й організації в іншу місцевість?

Якщо підприємство, установа, організація разом із персоналом вимушені у зв’язку з воєнними діями продовжувати свою роботу в іншій місцевості, всі його працівники вважаються такими, в яких змінилися істотні умови праці.

Відповідно до частини другої ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX у період дії воєнного стану норми частини третьої ст. 32 КЗпП  та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

 

 

Головний державний інспектор відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Оксана ПИСАНА