Держпродспоживслужба Чернігівщини нагадує про необхідність ідентифікації тварин

14-01-2022

Дізнатися більше...

Реєстрація тварин є частиною державної політики України, впроваджується на державному рівні в галузі тваринництва і є обов’язковою для господарств усіх форм власності. Це закріплено на законодавчому рівні, а саме статтею 5 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» від 14 серпня 2014 року №1648-VII, згідно з якою у країні запроваджена обов’язкова ідентифікація і реєстрація всіх сільськогосподарських тварин. Дія цього закону поширюється на юридичних і фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин, проводять продаж, забій та організовують виставки тварин.

  Проведення ідентифікації тварин (великої рогатої худоби, свиней, кіз, коней, овець) ставить за мету створення системи постійного контролю за станом здоров’я тварин та походження тваринницької продукції на всіх етапах обігу – від її виробництва до реалізації. Процедура ідентифікації тварин дає право її власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварини, отримати дозвіл на її переміщення і забій, продаж, участь у виставці тощо. Ідентифікацію проводить Агенство з ідентифікації та реєстрації тварин та лікарні ветеринарної медицини за місцем утримання тварин. Для того, щоб ідентифікувати тварину, необхідно звернутися до лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт. Спеціаліст допоможе вам оформити всі документи на проведення ідентифікації та реєстрації тварин установленої форми. Далі тварині на кожне вухо буде прикріплена бирка єдиного зразка.

  Після цього інформацію про тварину заноситься до Єдиного державного реєстру тварин, оформлюється та видається паспорт тварини.

 Обов’язковій ідентифікації підлягають:

 - велика рогата худоба протягом 7 днів з дати народження;

 - ягнята і козенята не пізніше 7 днів від моменту їх народження, але у будь-якому разі до того часу, як тварина залишить господарство;

 - товарні свині у фізичних осіб не пізніше 60 днів від моменту народження тварини, але раніше, ніж вона залишить господарство;

 - лошата перед вилученням від матері, але не пізніше одного року після народження.

За порушення вимог законодавства України з питань ідентифікації та реєстрації тварин власниками/ утримувачами великої та дрібної рогатої худобі, свиней і коней статтею 107-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність. З питань ідентифікації та реєстрації тварин звертайтесь до державних установ ветеринарної медицини у містах і районах області.