ЗВІТ по визначенню потреб Ічнянської територіальної громади в соціальних послугах на 2023 р.

13-04-2023

Дізнатися більше...

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» до повноважень виконавчих органів рад ТГ віднесено визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці/територіальної громади у соціальних послугах, у тому числі із залученням надавачів соціальних послуг недержавного сектору, та оприлюднення відповідних результатів.

Визначення потреб населення ТГ у соціальних послугах передбачає збір, узагальнення та аналіз інформації про наявність на території громади вразливих груп населення, осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, про їхні потреби у соціальних послугах, на основі результатів яких приймаються управлінські рішення щодо організації надання таких послуг.

Мета визначення потреб населення ТГ у соціальних послугах – отримання об’єктивних статистичних, кількісних та якісних даних, необхідних для прийняття управлінських рішень щодо розвитку системи соціальних послуг на території громади.

Даний звіт містить інформацію щодо результатів визначення потреб населення Ічнянської ТГ у соціальних послугах. Зокрема, у звіті подано:  дані щодо соціально-демографічного профілю громади, ключових вразливих груп населення; інформацію про стан забезпечення надання соціальних послуг та потреби у їх розвитку. Також у звіті містяться висновки щодо пріоритетів організації надання соціальних послуг у ТГ з урахуванням виявлених потреб населення та наявних ресурсів.

Інформація, представлена у даному звіті, може бути корисною для лідерів ТГ та державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів уповноважених приймати рішення щодо соціальної політики, а також використана для розробки місцевої програми надання соціальних послуг в громаді.

З метою всебічного та грунтовного процесу визначення потреб населення в соціальних послугах, планування подальшої роботи з їх надання, відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 20.01.2014 № 28 „Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах”, розпорядженням міського голови від 31.01.2023 № 18 “Про створення робочої групи з визначення потреб населення Ічнянської територіальної громади у соціальних послугах”  створено робочу групу щодо визначення потреб населення у соціальних послугах.                                                                  

Основною метою оцінки є визначення соціальних груп в громаді, що потребують соціальних послуг та розробка рекомендацій щодо шляхів розвитку та удосконалення надання соціальних послуг.  

При формуванні показників потреби населення Ічнянської міської територіальної громади у соціальних послугах враховані дані комунальних закладів  „Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Ічнянської міської ради” та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ічнянської міської ради,  КНП «Ічнянська міська лікарня» та «Ічнянський ЦПМСД» Ічнянської міської ради, відділу освіти, служби у справах дітей та інші. Для проведення оцінки були використані такі джерела інформації: статистична інформація; відповіді на запити; місцеві програми, відповіді на анкети.

Для удосконалення процесу визначення потреб населення у соціальних послугах протягом січня-березня 2023 року проведено аналіз документів та соціологічне опитування шляхом анкетування мешканців громади.

 

 

 

СОЦІАЛЬНИЙ ПРОФІЛЬ ГРОМАДИ

 

Ічнянська територіальна громада створена 23.02.2017 року (рішення Ічнянської міської ради сьомого скликання  № 666 – VII  "Про добровільне об’єднання територіальних громад"). Адміністративним центром ТГ є місто Ічня.

Склад громади: м. Ічня, смт. Дружба,  с-ще Коломійцеве, с-ще Куликівка, с. Августівка, с. Андріївка, с. Бакаївка, с. Барбурське, с. Безбородьків, с. Безводівка, с. Більмачівка, с. Буди, с. Бурімка, с. Веприк, с. Вишнівка, с. Воронівка, с. Гейці, с. Гмирянка, с. Городня, с. Грабів, с. Гужівка, с. Дзюбівка, с. Дорогинка, с. Заудайка, с. Зінченкове, с. Івангород, с. Іржавець, с. Іценків, с. Киколи, с. Комарівка, с. Коршаки, с. Крупичполе, с. Лучківка, с. Монастирище, с. Нова Ольшана, с. Новий Поділ, с. Однольків, с. Ольшана, с. Пелюхівка, с. Припутні, с. Сваричівка, с. Сезьки, с. Селихів, с. Ступаківка, с. Тарасівка, с. Тишківка, с. Томашівка, с. Хаєнки, с. Червоне, с. Шиловичі, с. Щурівка, с. Рожнівка, с. Довбні, с. Максимівка. В Ічнянській громаді 13 старостинських округів: Більмачівський старостинський округ (відстань від м.Ічні - 30 км); Будянський старостинський округ (відстань від м.Ічні - 30 км); Бурімський старостинський округ - відстань від м.Ічні - 9 км); Гмирянський старостинський округ (відстань від м.Ічні - 8 км);  Гужівський старостинський округ (відстань від м.Ічні -   5 км); Дорогинський старостинський округ  (відстань від м.Ічні -  22 км); Івангородський старостинський округ  (відстань від м.Ічні - 23 км); Іржавецький старостинський округ (відстань від м.Ічні -  14 км); Крупичпільський старостинський округ (відстань від м.Ічні -  12 км); Монастирищенський старостинський округ  (відстань від м.Ічні - 18 км); Ольшанський старостинський округ  (відстань від м.Ічні -  14 км); Припутнівський старостинський округ  (відстань від м.Ічні -  24 км); Рожнівського старостинського округу (відстань від м.Ічні -    25 км). Відсутнє пряме автомобільне транспортне сполучення з с. Буди, с. Грабів, с. Лучківка, с. Пелюхівка, с. Городня, с. Сезьки, с-ще. Коломійцеве, с. Гейці, с. Дзюбівка, с. Тишківка, с. Щурівка, с. Однольків, с. Іценків.

Ічнянська ТГ розташована на відстані близько 153 км від м. Чернігів. Загальна площа земель ТГ становить 1206,3 квадратних кілометрів.

Станом на 01.01.2023 р. загальна чисельність населення Ічнянської ТГ становить 22038 особи, з яких у адміністративному центрі громади – м. Ічня проживає 10469 осіб. Густота населення громади складає 18 осіб на 1 квадратний кілометр.

Від загальної кількості населення 54 % (11908 особи) становлять жінки/дівчата, 46 % (10130 осіб) – чоловіки/хлопці. Етнічні групи – українці, національних меншин немає. Мови: офіційно і у побуті українська.

За територіальною ознакою в громаді 51 % міського населення (11169 осіб), що проживає в м. Ічня та смт. Дружба та 49 % сільського населення ( 10869 осіб). Населення громади проживає у 11560 домогосподарствах.

Чисельність дитячого населення (0−17 років) Ічнянської ТГ становила 2963 осіб, з них 1518 хлопців та 1445 дівчат, що складає 13,4 % від загальної чисельності населення, у тому числі: 278 дітей ранніх років життя (0−2 роки), 432  дитини дошкільного віку (3−5 років), 826 дітей віком від 6 до 10 років, 968 дітей від 11 до 15 років і 94 дитини 16−17 років. В громаді нараховувалось 163 багатодітних сімей, в яких виховується 550 дітей. Також у громаді проживає 31 одинока мати.

Чисельність осіб старше 60 років складає 5475 осіб, з них старше 80 років і старше 1137 осіб, що становить 25 % від загальної чисельності населення.

            Чисельність осіб працездатного віку (18-65 років) складає 12194 особи, складає 55 % від складу всіх жителів громади порівняно з кількістю осіб непрацездатного віку. Природній приріст населення від’ємний: 97 новонароджених до 433 померлих за 2022 рік.

186 осіб зареєстровані в Ічнянській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості як безробітні, з них жінок - 130 осіб, чоловіків - 56 осіб.

Чисельність повнолітніх осіб з інвалідністю складає 1406 осіб, що становить 6,4 % від загальної чисельності населення.

Кількість внутрішньо переміщених осіб станом на 01.01.2023 року становить 1450 осіб, з них жінок - 900 осіб, чоловіків – 150 осіб та 400 дітей.

На обліку у міській раді перебуває 16 недієздатних осіб, якими опікуються 16 опікунів.

   В 2022 році у Ічнянській міській раді діяли наступні соціальні програми:

       -   програма фінансування утримання та забезпечення діяльності Комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Ічнянської міської ради на 2020-2022 роки;

         -  програма фінансування утримання та забезпечення діяльності центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ічнянської міської ради на 2021-2023 роки.

          -  програма «Забезпечення виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги на території Ічнянської міської ради» на 2022 рік.

 

Доходи місцевого бюджету Ічнянської ТГ за 2022 р. становили 201740,3  тис. грн, в т. ч. власні доходи загального фонду бюджету (доходи крім міжбюджетних трансфертів) -144773  тис. грн.

Обсяг доходів загального фонду місцевого бюджету (крім міжбюджетних трансфертів) у розрахунку на одну особу в 2022 р. становив 6624 грн, що на 144  грн. більше, порівняно з попереднім роком. Це свідчить про  позитивну ситуацію з мобілізацією доходів місцевого бюджету, зокрема про тенденцію до поліпшення.

Загалом на соціальний захист та соціальне забезпечення у 2022 році Ічнянська ТГ витратила 12570,7 тис. грн, при цьому обсяг видатків місцевого бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення в розрахунку на одну особу, що проживає у ТГ складав 575  грн. У Ічнянській ТГ відсутні затверджені програми розвитку соціальних послуг.

Наявні ресурси та організаційна структура надання послуг соціальної сфери в громаді

 

Рішенням Ічнянської міської ради від 29.12.2020 № 85-VIII утворений сектор соціального захисту населення Ічнянської міської ради. Роботу відділу забезпечують 3 посадові особи, з яких завідувач сектору та 2 головних спеціалісти. Даний сектор забезпечує організацію надання соціальних послуг та прийняття рішень щодо надання соціальних послуг, організовує проведення визначення потреб населення у соціальних послугах. Також відділ забезпечує збір документів для отримання адміністративних послуг соціального характеру (виплати пільг та допомог за рахунок місцевих програм).

В громаді  відповідно до Закону діють дві комунальні установи, які надають соціальні послуги: Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ічнянської міської ради  та комунальний заклад «Ічнянський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Ічнянської міської ради», в якому працює Крупичпільське відділення стаціонарного догляду. Недержавні надавачі соціальних послуг на території міської ради відсутні.

Відповідно до Наказу Міністерства соціальної політики від 23.06.2020  № 429  «Про затвердження Класифікатора соціальних послуг»  на території Ічнянської міської ради   згідно затверджених державних стандартів надається 12 соціальних послуг: Інформування (001.0), Консультування (002.0), Посередництво (003.0), Представництво інтересів(004.0), Соціальна профілактика(007.0), Соціальний супровід(010.0), Екстрене (кризове) втручання(012.0), Соціальна адаптація(013.0), Соціальна інтеграція та реінтеграція (014.0), Догляд вдома (015.1), Догляд стаціонарний(015.2), Натуральна допомога (019.0).

 

Інформація щодо надавачів соціальних послуг

 

1. Основними завданнями Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Ічнянської міської ради є проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини осіб та сімей з дітьми та надання їм комплексу соціальних послуг відповідно до їх потреб з метою подолання складних життєвих обставин та мінімізації негативних наслідків таких обставин. Фахівцями Центру ведеться облік сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Його метою є удосконалення соціальної роботи з сім’ями даної категорії, соціально-правовий захист дітей, підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. У 2022 на обліку в Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ічнянської міської ради перебувало 663 осіб/сімей. Категорії осіб\сімей, яким Центром надаються соціальні послуги:

- безробітні(зареєстровані в центрі зайнятості);

- сім’ї, в яких діти виховуються одним із батьків\законним представником;

-             ВПО;

- особи\сім’ї, які перебувають в СЖО;

-             малозабезпечені сім’ї;

- сім’ї, члени яких мають інвалідність;

- сім’ї, діти яких влаштовано закладів інституційного догляду та виховання дітей;

- особи з числа часників АТО;

- особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування(віком 18-23 роки);

- жінки, які виявили намір відмовитися від новонародженої дитини;

- ВІЛ-інфіковані особи;

- особи, які постраждали від домашнього насильства;

- особи, які постраждали від торгівлі людьми;

- особи, звільнені з місць позбавлення волі;

- особи, які перебувають на обліку органу пробації;

- сім’ї, в яких батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків;

- сім’ї опікунів/піклувальників;

- прийомні сім’ї/ДБСТ;

- сім’ї патронатних вихователів;

- сім’ї, яким призначена державна допомога при народженні дитини;

- сім’ї ромської національності;

- багатодітні сім’ї.

 

У 2022 році ЦСССДМ як надавач соціальних послуг комунального сектору забезпечував надання таких соціальних послуг (таб.4).

Таблиця 4. Перелік соціальних послуг, надання яких забезпечувалось

«Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» Ічнянської міської ради  у 2022 році

 

п/п

Назва соціальної послуги

Отримувачі соціальної послуги

Надано у звітному році

1

інформування

Вразливі групи населення(ВГН),особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

640

2

консультування

ВГН, особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

384

3

представництво інтересів

ВГН, особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

199

4

посередництво

ВГН, особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

1

5

соціальна профілактика

ВГН; особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

90

6

соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування

сім'ї, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування

18

7

соціальний супровід особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

16

8

Соціальна інтеграція та реінтеграція

ВГН; особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

17

9

Натуральна допомога

ВГН; особи / сім'ї, які перебувають у СЖО

580

ЦСССДМ не надає та не закуповує в надавачів соціальних послуг державного\недержавного сектору соціальні послуги для дітей з інвалідністю (денний догляд, супровід під час інклюзивного навчання, фізичний супровід, догляд вдома тощо). Реабілітаційні послуги також не надаються. Послуга соціальної адаптації може надаватися, але не надається у зв’язку з відсутністю звернень.

         Станом на 01.01.2023 року в ЦСССДМ штатна кількість одиниць персоналу – 10 осіб (фактично працюють - 8 осіб), них адміністративний персонал - 3 особи, обслуговуючий персонал- 2 особи, фахівці із соціальної роботи- 4 ( фактично працюють 3 осіб), практичний психолог- 1 (фактично працює - 0), які забезпечили надання соціальних послуг 663 особам/сім’ям. ФСР у старостинських округах відсутні.

В громаді не створено жодної сім’ї патронатного вихователя, яка могла б бути ресурсом у випадку потреби дитини у тимчасовому догляді на період подолання її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин

Наказом директора центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Ічнянської міської ради від 02 березня 2021 року № 27/02 від 04 червня 2019 року утворено мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, метою діяльності якої є надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, зокрема соціальних послуг з консультування, кризового та екстреного втручання, соціальної профілактики. У 2022 році відбулося дев’ять виїздів бригади, кількість осіб, які отримали послуги: жінки-29 осіб, чоловіки- 10 осіб, діти до 18 років- 45.

Рішенням виконавчого комітету Ічнянської міської ради від 20 березня 2019 року №113 створено комісія з питань захисту прав дитини, основним завданням якої є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток. У 2022 році відбулося сім засідань комісії.

В громаді є один дільничний поліцейський, який в рамках програми «Поліцейський громади» взаємодіє з ЦСССДМ, службою у справах дітей, бере участь у спільних профілактичних заходах.

 

2. . Основним завданням КЗ «Ічнянський ТЦСО» є постійна робота по виявленню громадян похилого віку, інвалідів, хворих (з числа осіб працездатного віку на період встановлення їм групи інвалідності, але не більше як чотири місяці), громадян, які перебувають у складній  життєвій ситуації, які нездатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги та надання різних видів послуг.

У 2022 році на обліку в КЗ «Ічнянський ТЦСО» перебувало 730 осіб, з них у віці 80 років та старші- 347 осіб, з IV, V групою рухової активності 60 осіб, одинокі особи, потребують допомоги у веденні домашнього господарства – 241 особа, одинокі особи, які потребують стороннього догляду – 241 особа

У 2022 році КЗ «Ічнянський ТЦСО» як надавач соціальних послуг комунального сектору забезпечував надання таких соціальних послуг (таб.4).

Таблиця 4. Перелік соціальних послуг, надання яких забезпечувалось

КЗ «Ічнянський ТЦСО» у 2022 році

 

п/п

Назва соціальної послуги

Отримувачі соціальної послуги

Надано у звітному році

1

Догляд стаціонарний

Особи похилого віку, особи з інвалідністю, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому МОЗ

29

2

догляд вдома

особи похилого віку, особи з інвалідністю, хворі  (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому МОЗ

631

3

натуральна допомога (у формі надання продуктів харчування та інших предметів першої необхідності, пошиття одягу, ремонт одягу та/або взуття; перукарські послуги)

Громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі  (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому МОЗ, особи, яким завдана шкода пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією;
 

  70

 


         Станом на 01.01.2023 року в КЗ «Ічнянський ТЦСО» штатна кількість одиниць персоналу – 92 особи (фактично працюють - 88 осіб), них адміністративний персонал - 5 осіб, обслуговуючий персонал - 17, соціальні працівники- 2 особи, соціальних робітників -  60 осіб (фактично працюють 57 осіб) та 2 медичні сестри, які забезпечували надання соціальних послуг 730 особам.

Приміщення ЦССДМ  та КЗ «Ічнянський ТЦСО» передбачають безбар’єрний доступ для осіб з числа маломобільних груп населення, зокрема є пандус. Це дає доступ особам з порушенням опорно-рухового апарату та комплексними порушеннями до приміщень, в яких надаються соціальні послуги.

Спеціальний транспорт для перевезення осіб, з числа маломобільних груп населення, з використанням спеціального транспортного засобу (мікроавтобуса), з супроводжуючим маломобільних груп населення або надання соціальної послуги соціальне таксі в громаді відсутній.

Загалом станом на 01.01.2023 року в громаді немає надавачів соціальних послуг недержавного сектору.

Також на території громади діють 17 закладів середньої освіти, з них 11 ліцеїв та 6 гімназій, 13 дитячих садочків та 4 підрозділи по школах, діють заклади позашкільної освіти, а саме: будинок творчості, дитяча юнацько-спортивна школа.

Систему охорони здоров'я громади складає: КНП «Ічнянська міська лікарня» Ічнянської міської ради та КНП «Ічнянський ЦПМСД» Ічнянської міської ради, в склад якого входять 25 структурних підрозділи (ФАПи),1 міська амбулаторія та 4 сільські амбулаторії.

В громаді діють 28 культурних заклади (сільські клуби, сільські будинки культури, клуб-бібліотека), Центр культури і дозвілля Ічнянської міської ради, 2 музеї, 1 мистецька школа та 1 публічна бібліотека, 17 структурними підрозділами. НГО соціального спрямування на території громади відсутні.

 

Основні соціальні проблеми та потреби у соціальних послугах

З метою вивчення основних соціальних проблем, з якими стикається населення Ічнянської ТГ, та кращого розуміння їхніх потреб, було проведено анкетування населення ТГ, в якому взяли участь 646 респондентів, що становить 2,9% всього населення громади. З них, 608 респондентів заповнили паперову анкету, 38 респондентів – онлайн-анкету. Щодо статевого розподілу респондентів, 245 (37,9%) – чоловіки, 401 (62,1%) – жінки. Віковий розподіл населення громади, що взяли участь в анкетуванні представлений у таб. 2.Найбільш чисельніша категорія респондентів - особи похилого віку - 356 осіб (55,1%), учасники АТО/ООС або член родини учасника АТО/ООС – 68 осіб (10,5%), особи, які постраждали від внаслідок бойових дій, терористичних актів, збройних конфліктів, тимчасової окупації - 61 особа (9,4%), малозабезпечені-47 осіб(7,3%), особи з інвалідністю - 45 осіб(7%), безробітні – 34 особи (5,3%), сім’ї, де виховується дитина з інвалідністю - 34 особи(5,3%), особи з частковою або повною втратою рухової активності, пам’яті - 19 осіб  (2,94%).

Таблиця 2. Віковий розподіл населення громади, яке взяло участь в анкетуванні

Вікова група

Кількість жителів громади, які взяли участь у анкетуванні та частка відносно загальної кількості респондентів

15-25 років

16 (2,5%)

26-40 років

115 (17,8%)

41-59 років

154 (23,8%)

65+ років

361 (55,9%)

Загалом

648 (100%)

 

Загалом, при визначенні соціальних послуг, які найбільше потрібні в ТГ, найбільша кількість респондентів зазначила потребу в натуральній допомозі (59,8%); догляді вдома(48,6% респондентів), інформуванні  (34,4% респондентів); -  консультуванні (33,3% респондентів); соціальному супроводі (9,3% респондентів); фізичному супроводі осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору(5,6% респондентів); соціальній адаптації(4,6% респондентів);  підтриманому проживанні(3,7% респондентів); соціальній профілактиці(1,7 % респондентів).

Як засвідчили результати опитування населення Ічнянської ТГ, найбільшій кількості респондентів надаються послуги (скористалися послугами одноразово/постійно) догляд вдома – 51%. Крім того, 31,4% опитаних надається послуга натуральної допомоги, інформування -26,5%, консультування- 22% соціальний супровід - 11,6%, представництво інтересів -1,1%. При цьому слід зазначити, що деякі особи можуть отримувати два та більше видів соціальних послуг.  

Серед послуг, які респонденти бажали б отримувати опитувані зазначили:

              -  натуральна допомога (61,6% респондентів)

              -  догляд вдома (47,4% респондентів)

              -  інформування (40,1% респондентів)

              -  консультування (35,5% респондентів)

              -  соціальна адаптація (4,9% респондентів)

              -  соціальна інтеграція та реінтеграція (4,6% респондентів)

     - фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору ( 4,6% респондентів);

               -  соціальний супровід  та підтримане проживання (по 1,7% респондентів)

               -  представництво інтересів (1,4%).

Варто зазначити, що три найбільш затребувані послуги – натуральна допомога, догляд вдома, інформування/консультування, надаються в громаді.

На питання «Чи готові Ви отримувати соціальні послуги за плату?», більшість респондентів (90%) поставили відмітку «ні».

На питання «Чи задоволені Ви якістю надання соціальної послуги», більшість респондентів (74%) поставили відмітку «так».

З огляду на проведені опитування слід зазначити, що не всі  респонденти, з числа жителів громади та вразливих груп населення, розуміють, що таке соціальні послуги (вказували на затримку виплат малозабезпеченим, трудність у оформленні державних допомог). Це свідчить про необхідність інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення громади щодо надання соціальних послуг і порядку їх отримання.

За результатами аналізу визначення потреб населення Ічнянської  територіальної громади найбільшої підтримки потребують люди похилого віку, особи з інвалідністю різних вікових груп, внутрішньо переміщені особи, малозабезпечені громадяни, учасники АТО/ООС або член родини учасника АТО/ООС, безробітні.

За результатами визначення потреб населення Ічнянської міської територіальної громади та наданими пропозиціями щодо покращення якості надання соціальних послуг робочою групою прийняті наступні рішення:

- у 2023 році для задоволення потреб населення Ічнянської територіальної громади у соціальних послугах продовжити надання наступних соціальних послуг: догляд вдома,  натуральна допомога, інформування, консультування, соціальний супровід, соціальна профілактика, представництво інтересів тощо, та залучати для отримання соціальних послуг нові категорії громадян, які потребують соціальної підтримки

- посилити роботу щодо виявлення осіб, які знаходяться в складних життєвих обставинах та потребують соціальних послуг;

- усім суб`єктам, задіяним у наданні соціальних послуг, покращити інформаційно-роз`яснювальну роботу серед населення громади щодо соціальних послуг, використовувати різні джерела інформування населення про соціальні послуги, враховуючи соціально-демографічні характеристики потенційних отримувачів цих послуг, зокрема, друковані оголошення, буклети, плакати в публічних місцях, усні у вигляді тематичних зустрічей, дописи у соціальних мережах, зокрема FaceBook, Instagram, на сайті громади, облаштовувати інформаційні куточки в старостинських округах, установах, організаціях, на яких повинна міститися доступна, актуальна і вичерпна інформація щодо переліку соціальних послуг, які надаються у громаді та прав громадян на їх отримання, розміщувати актуальну інформацію  в мережі інтернет;

      -      надавачам соціальних послуг продовжувати взаємодіяти із закладами освіти, культури, охорони здоров’я, органами Національної поліції України та іншими суб’єктами для забезпечення своєчасного виявлення дітей, сімей та осіб, які належать до вразливих груп населення, забезпечити надання їм необхідної допомоги

-  розширити доступ до базових  соціальних послуг, шляхом збільшення охоплення кількості отримувачів відповідно до їхніх потреб, згідно з результатами пріоритизації:

  • першочергово до послуг догляду вдома, натуральної допомоги, інформування, консультування, соціального супроводу, представництва інтересів, соціальної профілактики, соціальної інтеграції (реінтеграції)

     Для цього, забезпечити введення необхідної кількості посад фахівців із соціальної роботи, залучати психолога, юриста до надання послуги психологічного та юридичного консультування

  • розвинути соціальну послугу фізичного супроводу осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору.

-      забезпечити широкий доступ мешканців громади до якісних та ефективних соціальних    послуг;

-    забезпечити проведення щорічної оцінки потреб громади у соціальних послугах та надання базових соціальних послуг у громаді, у відповідності до Закону України “Про соціальні послуги”;

       -   забезпечити професійну підготовку/підвищення кваліфікації фахівців щодо надання соціальних послуг відповідно до державних стандартів, та за напрямами роботи з сім’ями з дітьми/особами з  інвалідністю, з молоддю, з одинокими особами похилого віку, тощо.

  • забезпечити доступ до базових соціальних послуг шляхом:

- вдосконалення транспортного сполучення (в тч. для перевезення маломобільних груп населення)

- можливості віддаленого робочого місця фахівця із соціальної роботи.

      -     розмістити звіт на офіційному сайті громади.

Наявні ресурси та надавачі послуг, які функціонують в міській територіальній громаді дають можливість задовольнити попит громадян у соціальних послугах, та  мають достатні можливості надавати кожній конкретній потребуючій особі/сім’ї своєчасну і доступну допомогу, а подальше систематичне визначення потреб ТГ у соціальних послугах дозволить вчасно реагувати на соціальні та демографічні процеси та  попередити виникнення соціальних проблем.