Про розгляд звернення жителів села Августівка щодо перейменування населеного пункту

22-09-2023

Дізнатися більше...

Стосовно звернення жителів села Августівка щодо перейменування населеного пункту комісія з питань перейменування об’єктів Ічнянської міської ради повідомляє наступне:

В додатку 24 до рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року №230, зокрема в розділі III «Назви сіл, селищ, міст, які можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики (російської колоніальної політики)» зазначено населений пункт Августівка.

Комісія з питань перейменування об’єктів Ічнянської міської ради на своєму засіданні 28 червня 2023 року розглянула доступні в публічній мережі матеріали, зокрема інформацію викладену  в Енциклопедії Ічнянщини на ст.450, в якій зазначено, що назва села Августівка присвоєна населеному пункту на честь відставного майора московського піхотного полку Миколи Олексійовича Айгустова (Августова).

Своїм рішенням від 28 червня 2023 року №10 комісія з питань перейменування об’єктів Ічнянської міської ради затвердила перелік населених пунктів Ічнянської ОТГ, що підлягають перейменуванню за Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та Законом України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», до якого було включено в тому числі населений пункт с.Августівка.

Рішенням комісії з питань перейменування об’єктів Ічнянської міської ради від 28 червня 2023 року №11 визначено термін громадських обговорень з цього приводу в період із 28 червня по 28 серпня 2023 року.

В ході обговорення жителі села Августівка направили колективне звернення на адресу комісії з питань перейменування об’єктів Ічнянської міської ради із запереченням перейменування населеного пункту аргументуючи тим, що пан Айгустов (Августов) був польського походження і до москалів не мав ніякого відношення.

Враховуючи позицію жителів Августівки та з метою об’єктивного підходу до вирішення даного питання комісія з питань перейменування об’єктів Ічнянської міської ради прийняла рішення призупинити процедуру перейменування населеного пункту с. Августівка та направити запит до експертної комісії при Українському інституті національної пам’яті України з проханням надати роз’яснення чи є назва села Августівка російською імперською символікою.

Відповідний запит було направлено до експертної комісії при Українському інституті національної пам’яті України 31 серпня 2023 року під №02-03/3661.

05 вересня 2023 року по телефону 09666211919 повідомлено одну з ініціаторів Коваль Інну Олександрівну про те, що процедуру перейменування населеного пункту с.Августівка призупинено та 31 серпня 2023 року направлено запит до експертної комісії при Українському інституті національної пам’яті України з проханням надати роз’яснення чи є назва села Августівка російською імперською символікою.

 

Голова комісії

з питань перейменування

об’єктів Ічнянської міської ради  

Григорій ГЕРАСИМЕНКО